Tilbage til Akvarie

Mit nuværende akvarie – og opstarten.

Som skrevet gik jagten ind på akvarie mm. så jeg kunne få startet op igen.

Jeg fandt et 325 L. og var så heldig at jeg kunne få sælger til at hjælpe med både fragt og give en hånd til at bære det på plads.

Selvom om et 325 L. akvarie jo ikke er et stort akvarie, så er det ganske uhandig og ikke lige til selv at bakse op ad trappe og igennem døre…

Da først akvariet var på plads og klodset op i vater, kunne der måles og bestilles en plade til baggrund. Jeg købte en plexiglas plade i 5 mm sort hos interglas, samt de stykker der skulle dele baggrundsfilteret op i nogle fag til de forskellige filtermedier. Derudover fik jeg købt nogle runde filterriste som kunne monteres og virke som indsugning fra akvariet og til baggrundsfilteret.

Baggrundsfilteret er opdelt i 4 ‘rum’ så vandet kan tvinges igennem de forskellige medier.

Du kan se mere på tegningen her. (åbner i et nyt vindue)

Da først bagrunden var monteret kunne filteret fyldes op og sættes i gang.

Filteret skal køre et godt stykke tid for at modne og danne de bakterier der skal give et sundt akvarie. Lidt mere teknisk så skal Nitrifikationen processen igang. Det tager lidt tid og det tager lang tid (ca. 4 mdr.) før det hele er optimalt.

Så akvariet skal stå et stykke tid før de første fisk kan slippes løs. Læs om ind erfaringer med opstart af nyt akvarie her (åbner i ny fane)

Man kan bruge forskellige tilsætninger, bakteriekultur der kan hældes i filteret for at forkorte processen, men jeg har ikke erfaring med at det egentligt gør noget og forkorter processen. 

Jeg ventede ca. 14 dage hvor jeg af og til fodrede de fisk der ikke var der, men foderet skulle fodre filteret og danne grobund for bakterier. 

Efter 14 dage købte en nogle Rød Neon… Måske ikke de bedste fisk at putte i et helt nyt akvarie, men tænkte at det var Rød Neon jeg skulle have sammen med Discus. Rød Neon kan være lidt sarte og har det bedst i et akvarie der er kørt til. 

Hvis man holder øje med vandværdierne i akvariet, i form af nogle dråbetest, så kan man også sagtens. Især er det vigtigt at måle for Ammonium, Nitrit og Nitrat.

Ammonium er det mest giftige for fisk og skal fjernes hurtigt ved hjælp af vandskift og forebygges ved at reducere fodret. Ammonium omdannes til Nitrit der også er giftig hvis indholdet i vandet bliver for højt. Så igen .. hold øje med det og anvend en dråbetest. Indtil nitrifikationen er på plads skal der skiftes vand ofte alt efter hvor meget Nitrit der er i vandet. Stille og roligt kommer filteret bedre i gang og Nitriten omdannes til Nitrat. Når du kan måle at det er det der sker (Nitrit falder og Nitrat stiger) så er filteret ved at være kørende. Dog skal man forvente, at nu der tilsættes flere fisk, skal filteret lige kunne følge med, så der kan Nitrit værdierne stige igen.

Så det handler om tålmodighed og lade det hele få lov til at starte ordenligt op. Mål vandværdierne og tag aktion hvis de ikke er gode. Der er faktisk meget god læring i det.

Du kan læse flere gode beskrivelse på internettet, men især denne har jeg været glad for – ser mere her

Ca. 14 dage efter de første fisk blev indkøbt (og uden problemer), tilføjede jeg så endnu flere. Timingen var at det hele skulle være kørende inden Vejle Akvariemesse, hvor jeg havde aftalt at skulle indkøbe mine Discus.

Tidsplanen blev overholdt og ca. en måned efter de første fisk blev sat ud, var jeg klar til messe og indkøb af Discus.

Akvariet var dermed i drift… Vil du læse mere om hvordan det går, så klik videre her.

Tegning – baggrundsfilter

2-3 mdr. efter opstart kører dette upåklageligt. Jeg fodrer en del og har mange fisk i akvariet, men uden at jeg kan måle Nitrit og kan kun måle meget lidt Nitrat (0-5 ml/l) Jeg har ikke super meget flow igennem filteret. Dels pga. af Discus, der ikke ynder alt for kraftigt flow og dels pga. …

Gode råd til opstart af akvarie

Hvis man kigger lidt rundt i diverse fora og grupper på bl.a. Facebook, så er der mange der spørger om opstart af et nyt akvarie og mange gode råd og venlige folk der er klar til at svare. Jeg vil på ingen måde påstå, at det jeg kommer med her, er bedre end alle de …

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.