Gode råd til opstart af akvarie

Hvis man kigger lidt rundt i diverse fora og grupper på bl.a. Facebook, så er der mange der spørger om opstart af et nyt akvarie og mange gode råd og venlige folk der er klar til at svare.

Jeg vil på ingen måde påstå, at det jeg kommer med her, er bedre end alle de andre råd der findes.

Igen så handler akvariehobbyen om, at man tager de råd man kan bruge og at man opbygge sine egne erfaringer.

Når man står og skal sætte et akvarie op for første gang, vil man naturligvis gerne have fisk i så hurtigt som muligt og det er nok der at mange får en rigtig dårlig oplevelse, med døde fisk osv. hvilket så får mange til at miste interessen igen…

Man er nød til at tænke på, at et akvarie er et lille lukket økosystem og der er en del ting der skal være i balance hvis det skal køre selv, eller med så lidt hjælp som muligt.

Det vigtigste før der kommer fisk i er, at der er de rigtige vandværdier og der ikke opstår noget der skaber ubalance og påvirker vandværdierne negativt, da dette ofte betyder døde eller syge fisk.

Mange starter op med et lille akvarie, hvilket ikke gør det nemmere at få balance i akvariet. Faktisk vil jeg sige, at jo større akvarie jo bedre muligheder for at skabe den optimale balance.

Det vigtigste når man starter et akvarie op og inden der kommer fisk i er, at få filteret til at køre. Altså at filteret kan klare den belastning der kommer fra overskydende foder og fiskens afføring.

  • Nitrifikationsprocessen

Overskydende foder vil gå i forrådnelse og sammen med afføring fra fiskene omdannes det til ammonium, som er særdeles giftigt for fiskene.

Ammonium omdannes til Nitrit ved hjælp af ilt og Nitrit er også giftigt for fisk i for store mængder. Når dit filter virker vil dette Nitrit omdannes til Nitrat, hvilket ikke er lige så giftigt som Nitrit og Nitrat optages af planterne.

Det er dog vigtigt at der ikke ophobes for meget Nitrat i vandet, da det stadig er giftigt i større mængder. Nitrat kan reduceres ved vandskift, men vær obs på at der også kan være Nitrat i dit vand når det kommer fra vandhanen.

Så fra Ammonium til Nitrit og derefter til Nitrat…. Dette kaldes Nitrifikationsprocessen og du kan læse en meget bedre beskrivelse her.

Det tager altså tid for at nitrifikationen kan komme igang, så derfor er kodeordet ved opstart af akvarie… Tålmodighed..

Jeg startede mit 325 L ( og andre mindre akvarier) op i januar, så her kan du få min beskrivelse af hvordan jeg greb det an og så plukke lidt i de råd du kan bruge..

Jeg starter beskrivelse med at der er kommet vand i akvariet… Man kan vel ikke komme uden om, at vandet nok er ret essentielt for et akvarie 🙂

Efter vandet fik akvariet lov til at stå i 14 dage med filteret kørende, men uden at der kom fisk i akvariet. Jeg tilsatte noget Bactozym, der skulle gøre at filteret hurtigere kunne danne de rigtige bakterier og dermed sætte nitrikationen hurtigere igang. Jeg er dog ikke sikker på at dette overhovedet har en effekt, men er mere overbevist om, at det tager den tid det tager, uanset om man tilsætter noget filterstarter.. Men også jeg var jo utålmodig og ville gerne have fisk i. 🙂

Efter 14 dage, hvor jeg dog af & til fodrede lidt for at starte en forrådnelse og dermed bakterier i filteret, købte jeg mig nogle fisk. I mit tilfælde var det 20 stk Rød Neon.

Rød neon er så ikke det bedste valg til et nystartet akvarie… Rød neon ynder og trives bedst i godt tilkørte akvarier, men da jeg vidste at jeg skulle end op med bl.a. Rød Neon blev det valget. Jeg holdte dog dagligt øje med vandværdierne, ved at anvende dråbetest fra Sera. Her var det tydeligt at Nitrit’en var for høj og at jeg dermed skulle skifte vand mindst hver anden dag. Målingerne viste, at Nitrit værdien steg i en 14 dages periode, hvorefter det var tydeligt at der blev mindre Nitrit og mere Nitrat… Altså min Nitrifikation var igang… Det kræver altså nogle vandskift, men det er en balance, da skift af alt for meget vand, vil forlænge processen inden Nitrifikationen er i gang.

Jeg havde ikke på noget tidspunkt i opstarten noget Ammonium, hvilket er meget vigtigt, da det helt sikkert tager livet af fiskene ved meget små mængder.

Efter endnu 14 dage med Rød Neon, måling af vandværdier, skift af en del vand hver eller hver anden dag, var Nitrifikationen altså igang og der kunne købes nye og flere fisk.

Men…. Når der tilsættes flere fisk, er det igen nødvendigt at være obs på vandværdierne, da filteret jo nu skal yde mere og bliver mere belastet.

Så igen målinger og vandskift, men denne gang var der ikke der helt store.

Igen 14 dage efter kunne jeg se endelig købe de Discus jeg ville have i akvariet og dermed igen øge belastningen af filteret, men ingen problemer og fine vandværdier.

Jeg kom igennem hele opstarten uden tab af fisk, men med en masse målinger og mange vandskift… Så derfor tænker jeg, at mit råd til opstart af et helt nyt akvarie med et helt nyt filter inkl. ubrugte filtermedier, er at have tålmodighed. Fyld vand i akvariet og lad det stå ca. 14 dage. Prøv derefter med nogle få fisk og hold øje med dine vandværdier. Sæt dig ind i hvad Nitrifikation er og tjek efter hvornår Nitrifikationen er igang. Derefter kan du stille og roligt tilsætte flere fisk og husk at det tager lang tid før dit filter er fuldstændig kørende og modnet.

I dag har jeg ca. 25 Rød Neon, 10 Discus, 2 L-maller og 5 Sterbai i et 325 L. akvarie. Faktisk er det noget i overkanten af hvad der burde være i et 325 L. akvarie.

Jeg skifter vand ca. 2 gange om ugen ( lige nu lidt mere da jeg ‘omlægger’ til RO vand – Læs mine sider her.) Men når jeg foretager målinger af akvarievandet har jeg 0 Ammonium (Nh3/Nh4) 0 Nitrit (No2) og ganske lidt Nitrat (No3)

Jeg holder dog øje med både fisk og værdier, så jeg ser om noget er ved at komme ud af balance.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.