Helt i mål med blødt vand

Her fortsætter min lille dagbog og opfølgning på hvordan jeg kommer helt i mål med at få de ønskede værdier i akvariet.

  • 15. april 2019

Vandet der blev produceret og blandet igår er nu endt op med disse værdier:

  • KH – 4-5
  • GH – 4-5
  • PPM – 130
  • PH – 6
  • 16. april 2019

Synes jeg har udfordringer med at få PH’en til at falde.

Talte med nogle ‘eksperter’ på Facebook og der er i hvert tilfælde noget jeg skal have ændret…

Jeg skal have en iltsten i blandingstønden, da dette får Co2 til at forsvinde fra vandet og dermed kan PH’en stige. PH’en skulle jo ikke stige, men det er vigtigt at vandet bliver stabilt og når der er lufttilførsel i akvariet, skal der også være det i blandingstønden. Hvis ikke vil PH’en blot stige når det kommer i akvariet.

Jeg har også en Kh på ca. 4-5 og dette er nok for højt og gør at jeg ikke kan styre min PH.

Jeg har, indtil nu, blandet syren i vandet med det samme og sammen med bl.a. mineralerne og dermed mister jeg effekten af syren. Oak Acids skal blandes i efter et stykke tid og når jeg har opnået den Kh og PPM/µs som jeg ønsker.

Tanken er defor, at jeg nu anvender det vand der allerede er blandet. Derefter bliver der produceret noget nyt RO vand, med luft og hvor jeg prøver at få Kh til at lande omkring 2. Herefter i blandes Oak Acids, så jeg rammer en PH på ca. 5,5 – 6.

Ser frem til at finde den rigtig opskrift.

  • 19. april 2019

Har kæmpet lidt med at finde ud af hvordan jeg kommer i mål.

Lige nu har jeg ca. 200µs i akvariet og en PH på 6,5, så der er stadig et stykke vej. Dog har jeg fundet ud af, at jeg ikke kan sænke PH’en hvis jeg har en Kh på 4, så derfor skal Kh ikke være mere end 2.

Når jeg laver RO vand er Kh på 2, men det betyder at jeg ikke kan tilføje buffer (Bikarbonat/Natron) til vandet. Hvis jeg ikke gør det, kan jeg også sænke PH’en til det ønskede ved at tilføje Oak Acids. Af andre der praktisere RO vand til Discus, har jeg dog fået oplyst, at der skal buffer i vandet, men det er så her jeg må drage mine egne beslutninger / erfaringer og skal jeg tilføje buffer i vandet, kræver det at jeg laver 0 vand, hvilket vil sige 0 µs og 0 Kh. Det kan kun lade sig gøre, hvis jeg efter RO anlægget kører vandet igennem et ioniseringsfilter/harpiksfilter.

Pt. har jeg ikke sådan et filter, men det må så være næste investering.

Indtil det bliver indkøbt, laver jeg altså RO vand og tilsætter ikke buffer til vandet. Jeg tilsætter dog stadig Discus mineraler, men kun i små mængder, da jeg jo stadig skal have blandet RO vandet med det der er i akvariet og dermed skal jeg lave RO vand med mindre µs end endemålet.

Jeg har lige nu ca. 250 l. RO vand i tønden, med en Kh på 2 og en µs på 54. Det skal så blandes med akvariet vandet der har en µs på 203. Jeg forventer dermed at kunne ramme en samlet µs på ca. 90.

Ift. PH, så er den lige nu 6,5 i akvariet, så tilsætter Oak Acids i tønden, så vandet der bliver ca. 5,5 og håber dermed at jeg ender op med en PH på ca. 6,0. Hvis ikke tilføjer jeg Oak Acids i akvariet.

At sænke PH i akvariet hvor der er fisk, skal ske stille og roligt, så altid bedre at blande vandet færdigt i tønden og så flytte det til akvariet, men jeg tror aldrig jeg når helt i mål, hvis ikke jeg justere PH direkte i akvariet.

Efterfølgende skulle det gerne ende op med at jeg ‘kun’ skal lave RO vand til ca. 40% vandskift og hvor det er samme værdier i tønden som det allerede er i akvariet.

Som du måske har bemærket, har jeg skiftet fra at måle i PPM til at måle i µs (microsiemens) Dette blot fordi det er nemmere at sammenligne med hvad andre kommer frem til, da næsten alle akvarister taler om µs og ikke PPM… Ønsker du at omregne PPM til µs eller omvendt, så kan du anvende denne online Converter. Link

Det bøvlede ved at måle µs og ikke PPM er, at mit TDS meter, måler i PPM og ikke direkte i µs. Jeg har dog bestilt en Milwaukee måler, som jeg håber på at modtage den 23. april.

Som du måske også har bemærket, er der ikke helt en tråd i mine målinger og planer… Men du skal se dette som en slags dagbog, hvor jeg fortæller om mine seneste erfaringer og der kommer hele tiden lidt mere viden og erfaring til, så du må bære over med mig, hvis det kan virke lidt rodet.

Det giver dog sikkert et ok billede på, hvordan der hele tiden skal vurderes og måske ændres lidt strategi for at kommer helt i mål og netop derfor tænker jeg, at det kan give god input, hvis du selv skal igang med et lignede projekt til dit akvarie. At det i det mindste kan give dig inspiration og så nogle tanker hos dig.

  • 21. april 2019

Fik igår skiftet ca. 250 L. fremstillet vand til akvariet. Et temmeligt stort vandskift, men tanken var at jeg så kom tæt på målet ift. de vandværdier jeg gerne vil ende op med.

Lige nu har jeg så en PH på 6, Kh på 2 og µs på ca. 120 i akvariet. Altså meget tæt på det der var målet… Så langt så godt 🙂

Næste trin bliver så at holde værdierne stabile, også ved fremtidige vandskift, men tror på det… Ser ud til at der skal laves RO vand, tilsættes mineraler og efter ca. et døgn kan PH så sænkes med Oak Acids.

På et tidspunkt får jeg investeret i et harpiksfilter, hvilket vil give endnu renere vand – 0 vand, med µs på 0. og Kh på 0.

Derfor skal jeg på det tidspunkt have tilsat buffer, så Kh rammer 2 og µs ca. 90-100

Udover opgaven med at holde vandet stabilt ved vandskift, skal jeg lige have lagt lidt penge til side… Kan mærke at jeg er tæt på at være klar til VF1 Discus, men de er lidt dyre… 🙂

Ved at klikke her, kan du jo lige lure hvad det er for fisk jeg går og drømmer om.. Klik her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.