Tilbage til Fra hårdt til blødt vand

Det første RO vand

  • 9. april 2019

Efter at anlægget var pakket ud og jeg havde lavet lidt ændringer på fittings, således at jeg kunne bypasse kulfilteret til drikkevand, var det tid til at lave lidt test og noget RO vand.

Først skulle jeg dog lave målingerne af eksisterende vand i akvariet, således jeg kunne holde øje med ændringerne.

Jeg anvender Sera dråbetest og til måling af PPM og PH, har (havde) jeg nogle billige PH/TDS metre som jeg tidligere havde købt på eBay.

Samtidigt med RO anlægget blev bestilt, fik jeg også købt noget kalibreringsvæske fra Rent-postevand.dk, således at jeg kunne få kalibreret både PH meter og TDS meter.

Men igang med at lave vand… Først selvfølgelig lige lidt drikkevand så jeg kunne smage på varen. Vandet smager anderledes når det har været igennem RO anlægget… I hvert tilfælde synes jeg det smager anderledes 🙂

Men målingen af PPM, viser jo også helt klart, at der er sket et eller andet med vandet, efter det har været igennem membranen fra ca. 330 PPM på hanevandet til ca. 18 PPM på RO vandet.

Jeg havde anskaffet mig en regnvandsbeholder som skal/skulle anvendes som blandingstank til akvarievandet, inden det skal i akvariet. mere om den regnvandsbeholder senere

Men fik lavet ca. 160 Liter RO vand til beholderen. I vandet blev der blandet lidt forskelligt i.

  • Natron – for at give vandet lidt buffer og dermed ikke risikere PH styrt. Når hårdheden fjernes eller reduceres fra vandet, kan der være risiko for at der kan ske et PH styrt, når der tilsættes noget der skal sænke PH værdien. I hårdt vand, vil sådan en tilsætning af PH sænkende middel, blot være midlertidigt, da vandets buffer vil ‘optage’ det og genskabe den oprindelige PH værdi, medmndre der selvfølgelig tilsættes noget der samtidigt ‘dræber’ vandets buffer.
  • Discus mineraler – da RO jo fjerner de mineraler der er i hanevandet, skal der tilføjes andre mineraler, der er fremstillet til at give optimale forhold for fiskene. se mere her Link
  • Oak Acid – Et naturligt ekstrakt der kan sænke vandets PH værdi, som jo er et af formålene med at lave RO vand til Discus. Se mere her Link
  • Fulvic Acid – også et naturligt ekstrakt, der forbedre vandet ift. Discus. Se mere her Link

Herefter kunne der måles vandværdier igen og lige der mit PH meter gav mig nogle grå hår og kløe i nakken. Hanevandet og det eksisterende hanevand var målt (med PH meter og dråbetest) til 7,5. Når der laves RO vand skulle det gerne medvirke til at PH’en falder, så havde nok forventet en PH på ca. 6,5, men her viste PH meteret så ca. 8,5 og det eksisterende akvarievand stadig 7,5.. Nå… men med dråbetesten så det helt klart ud til at PH’en var faldet (det kan være svært at se farveforskellen på en dråbetest, når der handler om meget små ændringer i PH)

PPM var for i øvrigt ca. 180 PPM – RO vandet var jo ca. 18 PPM i den rene form, men tilsætning af Mineraler og Natron havde havde hævet PPM og det helt som forventet… Jeg tænker dog alligevel at det skal justeres ind, da jeg gerne vil ende med max. 200 µs eller ca. 130 PPM. PH’en jeg sigter efter er på ca. 5,5 – 6. Men øvelse gør forhåbentligt mester og fiskene skal jo også lige kunne følge med.. Det vigtigste er jo stabilt vand og ikke pludselige ændringer.

Så var vandet klar til at komme i akvariet… eller det troede jeg. Jeg havde jo målt det jeg forventede… Fik så lige at vide, at vandet skulle stå 24 timer, da værdierne sandsynligvis ville ændre sig. Det er måske ikke så vigtigt hvis man allerede ved hvad man laver og hvordan det ender ud, men jeg ville jo netop gerne være sikker og måle igennem, inden jeg blandede det i akvariet. Så jeg afventede bare 🙂

  • Dagen efter…… 10. april 2019

Fik målt lidt igen… PH så ud til at være steget lidt til ca. 7,5 og dermed udgangspunktet.. Men dråbetesten er lidt svær på PH målingen.

PPM var nu faldet en anelse, til ca. 170 PPM

Jeg skal have fat i et bedre og valid PH meter… Der skal søges på nettet og handles ind på eBay i aften. 🙂

Jeg fik tilsat lidt mere Oak Acid.. ventede og målte PH igen… Så ud til at der nu var ca. 6,5 – 7.. Ok.. vandet skulle i akvariet.

Jeg skiftede en del vand.. ca. 80 %.. Derefter fyldte jeg noget op igen med almindelig vand fra hanen (dog filtreret igennem sediment og kul) og resten med den mængde RO vand jeg havde beriget og blandet… Alle var glade.

Fiskene plejer at være på toppen når de får 80% nyt frisk vand, så denne gang kunne det jo kun blive bedre ikk? Nope… Ikke helt… Vandet var ca. PH 7 – 7,5 og PPM ca. 280 ( vandet er jo ikke kun RO vand endnu) men et nogle timer og lige før sengetid (min sengetid) skulle der fodres, men fiskene gispede som blæsebælge… WTF? Var der nu intet ilt i vandet? Det kunne jo næsten ikke passe da der jo er masser af ilt i det nye vand og min udstrømmer fra filteret jo trækker ilt med, hvilket normalt jo er ganske ok…

Nå på med en luftpumpe, hvilket også gjorde det lidt bedre, men de gællede rigtig meget og ingen lyst til mad overhovdet… (med Discus, så ved man at noget er galt når de ikke spiser)

Jeg blandede noget Fulvic Acid i, da det skulle være lidt en vidundermiddel og kan binde pesticider, tungmetaller mm. Jeg begyndte nemlig at få en mistanke på, om det kunne være regnvandsbeholderen der frigav et eller andet der ikke er sundt for fisk… Den var selvfølgelig blevet vasket af i vand, fyldt og tømt igen inden ibrugtagning, men hvis jeg lige tænkte tilbage, havde mine andre akvarier jo fået vandpåfyldning fra samme slange samtidigt med dette akvarie, og der var ingen problemer… Det kunne næppe være de små ændringer i vandværdierne, men målte alligevel PH og PPM, så jeg var sikker på at der ikke var sket et eller andet, som f.eks. et PH styrt eller noget.. Men der var ingen ændring fra tidligere, så vandet blev frikendt..

Jeg kan kun opretholde sigtelsen på regnvandsbeholderen og indtil modsat er bevist er den suspenderet.. Jeg har fundet en 200 l. tønde på DBA. Tønden er godkendt til fødevare, så der føler jeg mig sikker. Den skal afhentes i morgen, rengøres og så skal der produceres en ny portion beriget RO vand…

Jeg synes opstarten var lidt udfordrende, men jeg kæmper videre og det skal nok lykkes… Jeg vinder til sidst 🙂 og kommer i retning af sundere fisk og vildtfangede Discus..

Har du lyst til forsat at følge med, så kan du klikke her

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.